Informatiemaatschappij: de volgende ontwikkelingsstap

Informatiemaatschappij: de volgende ontwikkelingsstap

 

Jan van Til

 

 

 

In onze moderne informatiemaatschappij zijn we toe aan een volgende ontwikkelingsstap.

 

Digitale technologie heeft de ‘traditionele’ maatschappij omgetoverd tot een heuse informatiemaatschappij en loopt nu tegen haar eigen beperkingen aan. Beperkingen? Ja, want als u goed kijkt ziet u dat de hedendaagse informatiemaatschappij smoort en vastloopt in haar eigen informatiehooibergen. Er daarin zijn steeds minder betrouwbare spelden terug te vinden. En digitale technologie kan dat probleem ook niet oplossen; ze maakt het alleen maar erger. Het dreigt zo langzamerhand… uit de hand te lopen tot een digitaal gekkenhuis. Kijkt u maar eens goed om u heen.

 

En daarom zijn we toe aan een volgende ontwikkelingsstap. Een ontwikkelingsstap die ertoe zal leiden dat we over een jaar of 10-15 zoiets als informatie-infrastructuur doodgewoon zijn gaan vinden. Niemand kijkt er nog van op. Iedereen weet wat het is. En iedereen heeft er inmiddels vertrouwen in gekregen. We zijn allemaal – zowel burger, bedrijf als overheid – op dezelfde manier deelnemer geworden aan informatieverkeer over informatie-infrastructuur! En niemand die daar nog raar van opkijkt. Kunt u het uzelf voorstellen? Een hele ontwikkelingsstap! We zijn er aan toe!

 

Eigenlijk is het eenzelfde soort ontwikkeling die, decennia terug alweer, leidde tot onze huidige fysieke verkeersinfrastructuur waar burger, bedrijf en overheid al sinds ‘mensenheugenis’ en op dezelfde manier gebruik van maken. Heel gewoon. En niemand die het in zijn hoofd haalt een aparte verkeersinfrastructuur aan te leggen voor bijvoorbeeld ambtenaren. Dat zou te gek zijn voor woorden.

 

Gek genoeg doen we dat voor informatie wel. In onze moderne informatiemaatschappij zijn we wat dat betreft eigenlijk nog heel erg ouderwets. En, erger nog: we houden er krampachtig aan vast. Lang leve de eigen individuele informatiehooiberg! En digitale technologie is daarbij zeer, zeer behulpzaam (er wordt goud geld aan verdiend). En daarom smoren we ook… u en ik… en lopen we uiteindelijk vast.

De ontwikkeling tot informatiemaatschappij die door digitale technologie zo krachtig in gang is gezet, stagneert nu sterk met/door diezelfde digitale technologie. Zo gaan die dingen. Opgaan, blinken en verzinken.

 

En daarom zijn we nu toe aan een volgende ontwikkelingsstap. Om informatiemaatschappij tot krachtige bloei te brengen. Hoe? Word deelnemer aan informatieverkeer over informatie-infrastructuur!

 

Informatiekundigen kunnen u daarbij werkelijk vèrder helpen. Dat lukt informatici, hoe belangrijk zij ook zijn, niet meer op eigen kracht.

 

 

 

Januari 2009, 2009 © Jan van Til

 

Voorgaande tekst is eveneens gepubliceerd op mijn blog “Informatiekundig bekeken”.