Organiseer-ontwikkeling wijst weg naar enterprise-informatie-architectuur

 

Jan van Til

 

 

Op Via Nova Architectura deelt Danny Greefhorst: Enterprise-architectuur in het licht van organisatie-ontwikkeling (9 november 2015). Greefhorst ziet de wereld van mensen en organisaties – en daarmee ook de wereld van enterprise-architectuur – sterk veranderen. Na (o.a.) lezing van een drietal boeken deelt hij zijn ervaringen en “nodig[t hij de lezers] uit om met [hem] van gedachten te wisselen over de impact van dit alles.” In deze blog ga ik op die uitnodiging in.

 

Qua organisatie-‘ontwikkeling’ zien we dat het steeds minder draait om de organisatie (als bolwerk), maar meer en meer om organiseren (tot trefzekere actie). De organisatie wordt steeds meer iets van voorbijgaande aard – zo is-ie er en zo is-ie weer verdwenen. Het is meer en meer het toevallige personenverband dat al ontwikkelend iets organiseert en al organiserend iets ontwikkelt. En, ja, wanneer zo’n personenverband lang genoeg leeft, kan het uitkristalliseren tot organisatie. Maar dat hoeft niet; de organisatie is niet langer het ding waar het om draait. Van harte welkom in blauwgroen!

 

Wat is in zo’n blauwgroene wereld eigenlijk (nog) een enterprise? En hoe zou informatievoorziening voor zo’n enterprise werken?

 

Een mens als geheel bestaat uit vele onderling afhankelijke enterprises. Een mens is eigenlijk een enterprise-weefwerk. En geen van de deelnemende enterprises haalt het in z’n bol om voor zichzelf te beginnen.

Een community als geheel bestaat uit vele onderling afhankelijke enterprises. Wanneer het ook maar één van de leden van zo’n community in z’n bol slaat … gaat-ie voor zichzelf beginnen; een oranje bol-werk komt tot aanzijn. De wereld staat er vol mee.

In Laloux’ kleurovergangen zie je een verdergaande toewending naar de kern van waar het om draait èn omdraait. Van ego (hebben, separatie, …) naar eco (zijn, verband, …).

 

Hoe organiseren en faciliteren we informatievoorziening voor een (groot, open) enterprise-weefwerk van toevallige, gevarieerde en ook nog eens variërende deelnemers? Wat betekent, informatisch gesproken, overgang van oranje naar blauwgroen? Dat betekent … overgang van ik-apart-en-voor-mezelf naar gedeelde informatie-infrastructuur. Dat betekent … overgang van ik-op-m’n-eigen-manier naar stelselmatige organisatie van informatie. Dat betekent … overgang van ik-en-m’n-eigen-gedoetje naar evenwichtige deelnemers aan informatieverkeer.

 

Zo wijst organiseer-ontwikkeling een veelbelovende weg naar to the point enterprise-informatie-architectuur waar de deelnemers aan informatieverkeer in heel die veelkleurige informatiemaatschappij met al z’n (snel) wisselende verbanden wel bij varen. Wow!

 

 

 

November 2015, 2015 © Jan van Til