Recept voor soepel draaiend landschap

Recept voor soepel draaiend landschap

 

Jan van Til

 

 

Kijk (nog) eens naar een wiel. Een fietswiel bijvoorbeeld. Waar het om draait is natuurlijk de band-om-de-velg. Het gedoe eromheen – van spaken tot en met de as – is maar ballast. Overhead, zeg ook maar.

 

Een dergelijke zienswijze komt ons waarschijnlijk vreemd voor. Dat komt, denk ik, omdat we het wiel – met alles erop en eraan met paplepel ingegoten kregen. We zijn er door en door mee vertrouwd; we weten niet anders. Een wiel is ‘gewoon’ dat samenhangende geheel waarin elk onderdeel – van as, via spaak tot en met de buitenband – haar vast omschreven plaats en functie heeft: soepele draaibeweging rondom as.

 

Neem nu eens een informatiesysteem in gedachten. En nog één. Vooruit, nog een heel stel erbij. Zoiets noemen we vandaag de dag al gauw een landschap. In wiel-termen komt zo’n landschap feitelijk overeen met binnen/buitenband-om-velg. Voor koppelingen tussen veelheid aan systemen komen spaken nadrukkelijk in beeld. Wat echter direct opvalt, is dat geen enkele spaak betrokken is op de as. Sterker nog: er is helemaal geen as! Elke spaak loopt – ja, klopt, dat is vreemd – van systeem naar systeem. Het onvermijdelijke gevolg? Elk systeem wordt z’n eigen as! En het landschap? Het landschap ‘ontwikkelt’ zich ‘voorspoedig’ tot een veel-wielig vehikel waarin elk afzonderlijk wiel weliswaar soepel draait, maar het geheel steeds moeizamer vooruit komt.

 

Nee, klopt; scherp gezien! Zoiets als een Service Bus telt natuurlijk niet als as. Wat zo’n technische faciliteit slechts bewerkstelligt, is dat alle spaken netjes worden gelabeld en overzichtelijk gebundeld bij elkaar gehouden. Ja, dat is belangrijk, maar is, met alle respect, toch niet waar het klanten wezenlijk om draait: techniek moet immers domweg werken! Klanten willen van situatie tot situatie in-één-klap-duidelijke informatie; dáár komen ze verder mee. Soepel draaiend wiel ontbreekt en dat houdt klanten – nodeloos – op.

 

Hamvraag is natuurlijk: hoe krijgen we zo’n landschap weer in soepele beweging? Hier is het (eenvoudige) recept:

1.    Voeg nieuwe as toe aan het landschap.

2.    Verbind elk systeem middels nieuwe spaken met deze as.

3.    Verwijder oude spaken uit het landschap.

 

Op die manier maken we van dat levensvreemde veel-wielige vehikel… weer een wiel uit één stuk: van as via spaak en velg tot en met buitenband. Precies zoals we dat van een wiel verwachten. Een soepel draaiend landschap waarmee klanten daadwerkelijk verder komen!

 

Op die manier erkennen we in één en dezelfde beweging zowel de eigenheid van elk afzonderlijk systeem als ook het onderlinge verband waarin de diverse systemen gezamenlijk acteren in handen van tal van samenwerkende klanten. Klanten die in telkens wisselende verbanden dag in dag uit hun situationeel betekenisvolle ‘ding’ doen. Een duurzaam samenhangend landschap, in soepel draaiend verband gehouden middels vaste as.

 

 

 

Oktober 2012, 2012 © Jan van Til